Sering vzw realiseert langlopende projecten (producties), projecten in samenwerking met of in opdracht van andere organisaties (co-producties), ook internationaal, en kortlopende projecten die leiden tot toonmomenten. Kies uit het menu hieronder om meer te weten over de voorbije producties.

Homo Ludens/ Spelende mens (24/5/2011)

Sering werkte samen met dienstencentra Den Drossaert, Den Bleek en Den Olijftak, basisscholen ‘t Plantijntje en Villa Stuivenberg, de kinderploeg van Sering en de partners van de WVTC rond het onderwerp 'spelen'.
Dit project was een generatie-overschrijdende samenwerking.

Uit gesprekken met de ouderen sprokkelden we veel materiaal (liedjes, speelgoed) over hoe ze vroeger speelden. Dit werd gefilmd en zowel de kinderen hier als op de andere werelddelen, kregen dit te zien en werkten hier rond. Er ontstond een wisselwerking tussen alle deelnemers via de Carrousel.
De senioren en de kinderen ontmoetten elkaar ook geregeld om samen te spelen en speelgoed te maken.

Op 24 mei werden de resultaten getoond in de theaterzaal van Sering. Het werd een toonmoment met film, uitleg en interactie, over het proces vanaf het begin.
Van alle klasjes was er een kort optreden. Er waren spelmomenten met kinderen en senioren en als afsluiter een diploma-uitreiking en rechtstreeks contact met Zuid-Afrika, tot grote consternatie van de alleroudsten die voor de eerste keer zagen wat je met de nieuwe media kan doen.
Zo werden de senioren en de kinderen mekaars publiek. De ouderen vonden het prachtig.
Na de diploma-uitreiking ‘Pioniers van de Carrousel’ werden de activiteiten verdergezet.
Als afsluiter speelde en zong jong en oud, onder de verbaasde ogen van de allochtone buurtbewoners, “twee emmerkes water halen” op het Groeningerplein.

Uit getuigenissen van de leerkrachten blijkt dat het contact met de oudsten een grote impact heeft gehad op de kinderen. Niet alleen de warmte waarmee onze senioren hen ontvingen, maar ook: de oudsten de spelletjes van vroeger echt zien spelen was een openbaring voor de leerlingen.
En de oudsten beleefden zowat opnieuw hun kindertijd. De anekdotes die daarbij hoorden zijn van goud en schreeuwden om te worden vastgelegd voor ze zijn verdwenen.

De ouderen en kinderen leerden veel van elkaar, luisterden naar elkaars verhalen en ontwikkelden zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar.

Door de interesse van de ouderen, de getuigenissen van de leerkrachten en het prachtige beeldmateriaal, hadden alle betrokkenen het gevoel dat we een vervolg moesten geven aan Homo Ludens.
Zeker omdat het gebruik van het Virtueel kantoor pas dan bevattelijk werd voor jong en oud.

We hadden daarom, op algemene vraag, in september opnieuw overleg met de ouderen uit de dienstencentra en met de scholen en besloten om het verzamelde materiaal de plaats te geven die het toekomt.
Onder de naam 'View Master', maken we in 2012 een theaterversie met de ouderen en de kinderen op de scène en op film.

Wenst U extra info over dit event? Contacteer ons.

Gallery