Sering vzw realiseert langlopende projecten (producties), projecten in samenwerking met of in opdracht van andere organisaties (co-producties), ook internationaal, en kortlopende projecten die leiden tot toonmomenten. Kies uit het menu hieronder om meer te weten over de voorbije producties.

UitgePERSt (10-12-2009)

UitgePERSt
een mediasatire voor leken

In het najaar werd op Sering gewerkt aan een voorstelling over het reilen en zeilen in en de commercialisering van de media. Over zin en onzin van persartikels. Over wat we niét horen of lezen.
Gesprekken met journalisten, tonnen wetenschappelijke literatuur, interviews met krantenlezers en interne spelersdebatten werden verwerkt tot een theatertekst die op een absurde manier laat zien hoe marktlogica niet altijd te verzoenen is met de gangbare journalistieke normen.
Een theatertekst die het verval vertelt van het perslandschap, een landschap dat als zovele andere ingepalmd wordt door de marketeers. We onderzochten de marketinglogica en stelden vast dat er niet veel logica steekt in de marketinglogica. Het is een systeem dat buiten de realiteit staat, een wereld op zich die ons langzaam opslokt en platmaalt. Waarna ze ons compleet leeggezogen weer uitspuwt.

Het verhaal van Robin Hood, maar dan op z'n kop gezet.

De redactie van ‘De Toekomst’ staat voor een grondige herstructurering.
De krant krijgt een facelift.
Alles om de lezer beter te dienen.
Dat geeft de nodige spanningen op de werkvloer.
De redacteurs maken zich zorgen: wordt nieuws handelswaar?
Is het verschil tussen publiciteit en nieuws nog duidelijk?
Wie bepaalt wat nieuws is en wat verzwegen wordt?

“De muur die er was tussen de marketingafdeling en de redacties zit vol gaten”, zeggen verslaggevers. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de lezer, de kijker en de luisteraar?UitgePERSt ging onder massale belangstelling van persmensen met succes in première. Journalisten vonden het een zeer herkenbare voorstelling over hoe het er vandaag aan toe gaat op krantenredacties.

Gelukkig was er ook gewoon publiek, dat evenzeer genoot van deze productie. Uit de gesprekken achteraf in de foyer bleek dat de makers van deze satire hun doel niet voorbijgeschoten zijn. Het stuk is zeker toegankelijk voor leken, voor mensen die niet in de media werken maar zich zorgen maken over wat er met de pers in dit land gebeurt.

Toeschouwers kwamen achteraf spontaan met hun verhalen, hun twijfels, hun ervaringen en hun vragen over de pers. Veel mensen begonnen te vertellen hoe ze de pers ervaren, de oppervlakkigheid, de nadruk op onbenulligheden, de commercialisering, en hoe het anders kan...

"Veel inhoud – Proficiat" (de Meisjes)
"Voor herhaling vatbaar" (Jo, journalist)

"Zo herkenbaar! Knappe acteursprestaties – Proficiat" (Flip, journalist)
"Heb een formidabele en hoogst 'realistische' avond beleefd" (Jan, journalist)
"Manipulatie alom, spijtig dat de pers daar deel van is. Bedankt voor het spelen, en de bewustmaking." (Malis)
"Aan de hele 'uitgeperste' ploeg. Dank voor deze rake, ontluisterende doorlichting van onze 'postmoderne' media! Proficiat!" (Albert)
"Interessant. Stof om over na te denken én om mee te lachen." (Els)
"Dàt krijgt ge op TV dus niet te zien." (TE)


• Voorstellingen op 10, 11, 12, 13, 18 en 19 december 2009, op Sering
• Extra voorstellingen op 5, 6 en 7 maart 2010, op Sering

spelers: Kalifa Bals, Souliman De Croock, Rania Gaaloul, Mia Grijp, Rebecca Huys en Xuan Nguyen • Jempie Vermeulen: gitaar
regie
: Lisette Mertens • kostuums: Hilde Colaers • videomateriaal: Leen Michiels • scenografie: Ivo Vander Borght
acteurs op video: Paula Bartelen, Gina Brondeel, Albert Du Mont, Roeland Luyckx, Jochem Oomen en Youssef Ouzaiou


Bekijk het interview met Xuan Nguyen op ATV
volg de blog van UitgePERST

werktitel van deze productie was: De Pers op dieet?
de spelersploeg bij de voorbereidingWenst U extra info over dit event? Contacteer ons.