Sering vzw realiseert langlopende projecten (producties), projecten in samenwerking met of in opdracht van andere organisaties (co-producties), ook internationaal, en kortlopende projecten die leiden tot toonmomenten. Kies uit het menu hieronder om meer te weten over de voorbije producties.

Nevelwezens (18-9-2004)

 
 

Al weken werkt een groep jongeren met veel overtuiging aan een moderne opera. Daarvoor is een oude loods omgetoverd tot theaterzaal, decors en kostuums zijn ontworpen, tekst en muziek geschreven. Om te verhinderen dat jongeren repetities missen omdat ze op broers of zussen passen, wordt ook aan ‘de kleintjes’ een rol gegeven! Op de eerste voorstelling loopt het al van bij aanvang fout. De spelers proberen te redden wat er te redden valt, maar dat is zonder de kleintjes gerekend... Zij houden zich niet aan hun tekst, en willen maar één ding: naar het land van elfen en Nevelwezens... Er is geen houden meer aan... Er zit maar één ding op: improviseren en hopen dat alles op zijn pootjes terecht komt.

Fantasie, zang en muziek zijn de ingrediënten van deze knotsgekke komedie, een familievoorstelling gebracht door spelers tussen 5 en 19 jaar.

Wekelijks werkten bij Sering twee groepen jongeren (5-10 en 11-19 jaar) rond drama. Bij de oudsten groeide het verlangen om een muzikale voorstelling te maken waarin toverwezens en sprookjesfiguren een plaats krijgen. Het moest een soort queeste worden. Een avontuur waar je innerlijk rijker van wordt. We hadden waardevolle gesprekken rond dit thema. Maar tijdens de improvisatiesessies bleek de angst om belachelijk te zijn of kinderachtig over te komen, heel diep te zitten. Door toch verder te werken met het oorspronkelijke idee en ons niet te laten domineren door de trend van het moment, nam het overwinnen van die angst een groot deel van de repetities in beslag. Door in een latere fase de jongste spelersploeg mee op te nemen in het stuk, kregen we een doorbraak. Zij konden ongeremd aan waar de jongeren voor aarzelden en werden een soort toegangspoort tot 'de wereld van de Nevelwezens'. Eenmaal de juiste vorm gevonden, werd er nog een derde spoor aan toegevoegd: interactie met het publiek. Ook bij hen het spelende kind nog 's aan het woord laten.
Nevelwezens is dus geen typische jongerenvoorstelling, geen hip-hop of 'eigen cultuur'. Wel geven we ruimte aan het verborgen maar niet vergeten magische domein van de kindertijd. Openlijk ontkend, maar innerlijk springlevend.


met Naomi, Ridley en Denzel Baafi, Carmen Baeken, Julie en Stefanie Clautier, Souliman De Croock, Dietger Ongenaert, Tommy Stercks, Ita Terpstra, Andrea Van Acker, Liselot Van Olmen, Natascha Verbiest en Cindy Verresen

Tekst en regie: Mia Grijp; regie-assistentie: Patsy Van Rompaey en Mostafa Benkerroum; scenografie: Ivo Vander Borght; rekwisieten: Bart Luypaert; techniek: Douwe Van Leemputten

voorstellingen op Sering  op 18, 19, 25, 26 september en 2 en 10 oktober 2004
Nevelwezens werd gespeeld op het internationaal jongerenfestival dat in oktober 2004 door Cactus Junges Theater georganiseerd werd in Münster (Duitsland).

Wenst U extra info over dit event? Contacteer ons.

Gallery