Sering vzw realiseert langlopende projecten (producties), projecten in samenwerking met of in opdracht van andere organisaties (co-producties), ook internationaal, en kortlopende projecten die leiden tot toonmomenten. Kies uit het menu hieronder om meer te weten over de voorbije producties.

Het verhaal van twee werelden (2-12-2005)

 

 
 
 
 

Chaotische beelden, extreme maskers, de 'crash' van het individu, worden geregistreerd en gemonteerd voor 'uitzending'. Leed wordt commercie. De camera is altijd aanwezig. Behalve daar waar men diep wil graven... daar waar men zich wil herinneren in een tijd van verplicht geheugenverlies... Vijfentwintig Antwerpenaars zingen en spelen wat de zoektocht naar verleden en toekomst van de menselijke soort voor hen in beweging heeft gezet.

Het verhaal van twee werelden is zoals gebruikelijk organisch gegroeid uit gesprekken tussen de spelers. Uitgangspunt was herkomst, heden en toekomst van de menselijke soort. Hamvraag werd: "is de beschaving het ultieme middel om te leven?"

Al snel bleek dat de échte problematiek niet de multiculturele maatschappij of diversiteit was, maar eerder de gedwongen uniformiteit die zorgt voor een gevoel van collectieve vervreemding. Een gevoel van uitsluiting van het individu uit de samenleving in haar huidige vorm. Het besef ook dat we, zelfs al hebben we andere gebruiken, godsdiensten en feesten, eigenlijk allemaal behoren tot dezelfde cultuur: 'die waar het voedsel achter slot en grendel ligt.' Op dat ogenblik verschoof de focus van 'migratie' naar 'evolutie van de menselijke soort.'

Er rezen nieuwe vragen: Waar en hoe is het allemaal begonnen? Hoe stonden onze verre voorouders tegenover de aarde? Hoe stonden zij tegenover elkaar? Hoe was het leven in stamverband? Was het echt zo bloederig en rauw als men ons wil doen geloven? Of zijn die verhalen ontstaan, samen met de landbouwrevolutie? Is het daaruit gegroeide beschavingsmodel het beste wat ons kon overkomen? Is de maatschappij inderdaad de harde school waar je moet kiezen: erbij horen en eten, of eruit stappen en honger lijden? Kan ons ogenschijnlijk onverwoestbare beschavingsmodel overeind blijven, geconfronteerd met de realiteit, met mensen van vlees en bloed? Kunnen we veranderen, uit de tredmolen stappen en ons opnieuw doelen stellen van menselijke afmeting?

Aan de hand van anekdotes, soms hilarisch, soms absurd, soms weemoedig, soms sarcastisch, wordt een beschaving geschetst met vele facetten, met vele oplossingen, maar met evenveel vragen. Dat is 'Het verhaal van twee werelden' geworden. Een plakboek van ervaringen, een liedjesboek met flarden van levensliederen, een beeld van het begin, het nu en de mogelijke toekomst van deze wereld alsof we elk met onze afstandsbediening doorheen de programma’s zappen, zoekend naar een antwoord!

En het gevoel dat wij op de één of andere manier niet écht thuishoren in de wereld van vandaag. En het allesoverheersende gevoel dat we niet kunnen leven en evolueren in een kooi, zelfs niet als die van goud blijkt te zijn.
Vijfentwintig Antwerpenaren zingen en spelen wat de zoektocht naar verleden en toekomst van de menselijke soort voor hen in beweging heeft gezet.

Reacties:
"Verwijzingen naar circus, commedia dell'arte, talk shows en reality-tv passeren de revue en worden artistiek vertaald met stem, muziek en ritme. De spelers staan er, vertrouwd en bewust van hun kunnen." (De Morgen)

"Heel actueel, stof tot nadenken, de nodige humor. Een knappe prestatie neergezet."
"Sterk! Ontroerend! Prachtig! Een levensles, pijnlijk treffend maar deugddoend"
"Mooie boodschap, veel humor, heel mooi gezongen. Doe vooral zo verder."
"Prachtige geëngageerde voorstelling, met stuk voor stuk prachtige mensen. Verstilling - een glimlach - vertwijfeling - hoop."
"Heel hard, heel confronterend en eerlijk. Bedankt voor de bolwassing."
"Wervelend inspirerend. Heel goed gespeeld!"
"Een hele ervaring. Prachtig geënsceneerd"
"Knap gedaan! Ik heb me geen seconde verveeld, INTEGENDEEL! Meer van dat."
"Heel mooi, heel echt! Stof tot nadenken."
"Geef ons meer van dit soort ontspanning."
"Kortweg: goed, goed, goed..."


Met: Naomi Baafi, Paula Bartelen, Frank Buelens, Inge Busschaert, Eddy Buysen, Simonne Dandois, Mieke De Block, Souliman De Croock, Veronique De Keersmaecker, Maria De Laet, Guido Faelens, Anne Guffens, Michel Jonckers, Saloua Laaraj, Roeland Luyckx, Juan Maldonado, Boudewijn Matthé, Dietger Ongenaert, Leentje Schnieders, Gabriëlle Sterckx, Therese Trooskens, Francine Van Der Sanden, Daniël Van Haverbeke, Tom Vertongen, Fine Zimmerman

Regie: Mia Grijp en Inge Verhees; scenografie: Ivo Vander Borght; techniek en regieassistentie: Mostafa Benkerroum; kostuums: Hilde Colaers

• première 2 december 2005, voorstellingen op 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17 en 18 december, op Sering
• op 10 maart 2006 in C.C. Zolder
• op 28, 29 en 30 april 2006, op Sering
• Op 7 mei 2006 werd de voorstelling gespeeld op het tweede Madness and Arts Festival in Münster (D).
Foto's van dit optreden zijn te zien op http://www.madnessandarts.de/en/festival/foto-galerie/sonntag-7-mai.html

Wenst U extra info over dit event? Contacteer ons.

Gallery