Sering vzw realiseert langlopende projecten (producties), projecten in samenwerking met of in opdracht van andere organisaties (co-producties), ook internationaal, en kortlopende projecten die leiden tot toonmomenten. Kies uit het menu hieronder om meer te weten over de voorbije producties.

Een bruid voor Sarfo (23-06-2007)

 
 
Op vraag van PINA, het onthaalbureau voor nieuwkomers in Antwerpen, organiseerde Sering vzw het project 'Een bruid voor Sarfo' met kersverse Antwerpenaren. Vorige jaren werd een modeshow georganiseerd, dit jaar wou PINA iets uitgebreider doen. Deelname, samen spelen en samen iets op het toneel brengen waren de belangrijkste criteria voor dit project. Communiceren en werken met mensen van uiteenlopende nationaliteiten en culturen die nog maar pas aan inburgering en het leren van onze taal bezig zijn, is geen sinecure. Het was een zoektocht om verschillende culturen te versmelten. Het thema van de voorstelling werd een vergelijking tussen de huwelijksgewoonten in verschillende culturen, waaruit een eenvoudige maar volwaardige theatertekst ontstond.
Een bruidegom in spé (Sarfo) trekt samen met zijn moeder de wereld rond op zoek naar een bruid. Hij belandt in Nepal, Tibet, Azerbeidjan, Ethiopië, Mongolië,... Overal zijn mooie vrouwen en prachtige bruidsrituelen waar hij zich toe aangetrokken voelt, maar er is één probleem! Geen enkele huwelijkskandidate bezit een kostuum voor de bruidegom. Hij blijft verder zoeken tot hij (en dan nog wel in zijn eigen land: Ghana) de vrouw vindt die de juiste outfit voor hem heeft. Gevolg: groot feest natuurlijk.
De voorstelling zelf was maar één onderdeel, zich engageren en deelnemen, zich inzetten en samen aan het project werken waren zeker zo belangrijke aspecten. Het engagement van de deelnemers was moeilijk op peil te houden. Van de oorspronkelijke lijst van 50 bleven er een dozijn over. Er werd telkens maar kort gewerkt, en dit over een langere periode (maart tot juni). Dat was niet bevorderlijk voor de inzet van de deelnemers en hun focus op het project. Zij  zijn met zoveel levensbelangrijke zaken tegelijk bezig, de moeizame weg door de bureaucratie, de onzekerheid van hun verblijf hier, de problemen om hun basisbehoeften, eten, logement, te verzekeren, dat zo'n voorstelling een bijkomstigheid wordt.

Het resultaat, de voorstelling zelf, was voor de deelnemers van cruciaal belang, niet zozeer omwille van de kwaliteit van de voorstelling, maar omdat het traject afgewerkt werd, de eindmeet gehaald. Ondanks het moeizame repetitieproces was de vreugde achteraf groot. Het resultaat toont zich dus vooral in de deelname en het samen komen tot een voorstelling.

De repetities, vanaf 16 maart, gingen door op Sering of in het Atlasgebouw (foto), de voorstelling werd gespeeld op het inburgeringsfeest in de Roma, op 23 juni.

Voor Sering werkten hieraan mee: Mia Grijp, Lisette Mertens, Mostafa Benkerroum, Tania Poppe, Rebecca Huys.

Wenst U extra info over dit event? Contacteer ons.