Enksterwereld
Een schaduwspel/kamishibaivertelling door de kinderen van Huis van de Wildernis.
Huis van de Wildernis is de kinderwerking van Sering vzw, en biedt educatieve en kunstzinnige trajecten aan voor jonge kinderen met een stille natuur, die floreren in een kleine groep. Al spelend en creërend ontdekken ze de wereld in hen, en om hen heen.
Tijdens de eerste lockdown ontstond het idee om samen met hen iets te maken voor langdurig of chronisch zieke kinderen die voor een lange tijd afgesneden zijn van sociale contacten. Sinds september 2020 werkten we op zaterdagen aan een verhaal van, door en voor kinderen.
Via zandspel werd een wereld vormgegeven en kwam het verhaal tot stand. In een volgende fase werden personages getekend en uitgewerkt als schaduwpoppen. Ook werd een grote kamishibai-vertelkist gemaakt waarin er, naast grote tekeningen, een schaduwspel wordt vertoond. Het hele creatieproces werd gedragen en gestuurd door de kinderen, onder begeleiding van enkele volwassenen.
Het verhaal:
Op de grens van de fantasiewereld (Enksterwereld) en onze wereld groeit de balansboom. De boom verbindt beide werelden. Als op het jaarlijkse feest aan het spiegelmeer één van de fantasiewezens verdwijnt, en de boom een grote tak verliest, slaat de Oude Zonneschildpad alarm. Enkele dieren vertrekken op een queeste om te begrijpen wat er aan de hand is. Zullen zij hulp vinden in aanpalende werelden? Of is de Enksterwereld gedoemd te verdwijnen?
Het proces werd gevolgd door een verpleegkundige, die wel een toekomst zag weggelegd voor ‘Enksterwereld’ naast reeds bestaande initiatieven zoals de Cliniclowns. Op 19 & 26 juni volgden onze eerste interne toonmomenten voor familie, vrienden en zorgverleners. De reacties van dit publiek waren zeer positief, en iedereen was het erover eens dat Enksterwereld op veel meer plekken dan enkel in ziekenhuizen een glimlach op gezichten kan toveren.
Enksterwereld wordt gebracht door 7 kinderen en 2 volwassenen, en duurt ongeveer 35 minuten. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Spel: Bart Luypaert, Els Van den Bulck, Emir Asabaev, Fran Cornelis, Iza Boeyenas, Nina Van Staeyen, Nour Kordi, Soerke Wachters, en Zara Asabaeva. Begeleiding: Bart Luypaert en Rebecca Huys.