Reddende Hengeltjes

Reddende Hengeltjes

Huis van de Wildernis op school? Dat kan!

VANAF SEPTEMBER 2022 gaan we op verplaatsing met ‘Reddende Hengeltjes’, een activiteit met een missie.  Tijdens deze activiteit verwerven kinderen op een ludieke manier inzichten in de huidige milieuproblematieken en worden hun creativiteit en betrokkenheid geprikkeld.

  • We starten met de visualisatie van het levensweb.
  • Via een interactief spel leggen de kinderen contact met een dier in nood. Ze ontdekken waarom dit dier bedreigd is en onze hulp nodig heeft.
  • De informatie wordt verwerkt in kleurrijke creaties. Dit kunnen kijkdozen of posters zijn.

Reddende Hengeltjes sluit naadloos aan bij het vak wereldoriëntatie en biedt een waaier aan thema’s van waaruit een leerkracht verder kan werken. Bij de activiteit hoort een zorgvuldig opgestelde informatiemap met illustraties en een woordje uitleg over 16 bedreigde dieren, een beschrijving van 8 biomen en een poster met tips die je tonen hoe je ondmiddelijk je steentje kan bijdragen om een gezondere wereld te creëren.

Reddende Hengeltjes is bedoeld voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar. Er zijn twee modules mogelijk:

  • Reddende Hengeltjes kort: we spelen het spel, waarna de leerkrachten op eigen houtje creatief aan de slag gaan.
  • Reddende Hengeltjes lang: we spelen het spel, waarna we met de kinderen kijkdozen of posters maken. Welke creatie wordt beslist in samenspraak met de leerkrachten. Indien de tijd het toelaat is het fijn het eindresultaat te tonen aan andere klassen of ouders. Dit moment kan gebruikt worden om een publiek warm te maken zelf actie te ondernemen.

Praktisch:

Reddende hengeltjes kort: duur: ongeveer een halve lesdag – prijs: 250 euro (plus reisonkosten) – verloop: opbouw spel voor de les start, enkele spellen als ijsbreker, de visualisatie van het levensweb, het hengelspel, afronding in groep – inbegrepen: informatieve map voor de leerkracht

Reddende Hengeltjes lang: duur: een volledige lesdag – prijs: 420 euro (plus reisonkosten) – verloop: opbouw spel voor de les start, enkele spellen als ijsbreker, de visualisatie van het levensweb, het hengelspel, creatieve uitwerking (kijkdoos of poster), afronding in groep – inbegrepen: informatieve map voor de leerkracht, uitprints van de dieren, tekenvellen voor de posters

Waar zorgen jullie voor:

  • een ruimte die groot genoeg is om het spel te spelen met een klasgroep (een volgepropt klaslokaal zonder bewegingsruimte is een beetje moeilijk)
  • knutselmaterialen zoals verf, borstels, scharen, lijm, knutselpapier en dergelijke meer (wij gaan ervan uit dat deze materialen aanwezig zijn in de klas, wat ontbreekt kunnen wij desnoods voorzien, mits een kleine meerprijs)
  • indien er als creatieve opdracht voor het maken van kijkdozen wordt gekozen, vragen we of de leerlingen een oude schoendoos kunnen meenemen

De activiteit kan ook opgebouwd worden in onze theaterzaal, maar voor de creatieve uitwerking hebben we slechts beperkte ruimte voor kleine groepen.  We komen graag eens kennismaken, om samen met de betrokken leerkrachten tot een leuke en zinvolle activiteit te komen.

Voor meer praktische info, mail naar info@sering.be.                                                                                                                                                                   Inhoudelijke vragen worden beantwoord via rebecca@sering.be.

Wil je deze activiteit graag boeken voor een verjaardags- of familiefeest? Contacteer ons gerust om te kijken wat er mogelijk is.

Ontdek hier wat jij kan doen om de natuur te helpen!